Унгария предложи да се намали наполовина пакетът европейско финансиране за Украйна,

...
Унгария предложи да се намали наполовина пакетът европейско финансиране за Украйна,
Коментари Харесай

Орбан иска ЕС да намали наполовина милиардите за Украйна

Унгария предложи да се понижи на половина пакетът европейско финансиране за Украйна, който е на стойност 50 милиарда евро. Премиерът Виктор Орбан настоява той да стане 25 милиарда евро, заяви  Блумбърг на 3 октомври.

Будапеща съобщи, че отпущането на спомагателните 25 милиарда евро може да бъде преразгледано по средата на цикъла на погашение на средствата за 2024-2027 година, оповестяват за Блумбърг източници, осведомени с тематиката.

Предложението прибавя още тежест към опасенията, че интернационалната поддръжка за Киев може да отслабне след решението на американските законодатели да отстранен помощта за Украйна от краткотрайния законопроект за държавните разноски, признат на 30 септември.

Това не е първият случай, в който Унгария се пробва да блокира помощта за Украйна след пълномащабното навлизане на Русия. Европейски Съюз изисква единомислещо единодушие от всички 27 страни членки, преди да отпусне средства, а Будапеща неведнъж е попречила европейските пакети за Киев, като в същото време се противопоставяше и на глобите против Москва.

Орбан също по този начин упрекна Украйна, че нарушава правата на етническите маджарски малцинства. Само при гарантирането им той би подкрепил Киев на интернационалната сцена. Отделно, министър председателят на Унгария ядоса управляващите в Украйна, откакто съобщи, че няма по какъв начин страната да бъде призната в Европейски Съюз, откакто не е ясно даже до каква степен се простират границите ѝ.

На 29 септември Киев извади унгарската банка ОТP от листата на интернационалните спонсори на войната, с цел да освободи 500 млн. евро военна помощ от Европейски Съюз. Унгария изисква тази отстъпка от май 2023 година, като задържа глобите и помощта като лост за въздействие.

Източниците на Bloomberg в този момент настояват, че политическите разлики може да значат, че Европейски Съюз няма да реализира съглашение по пакета за Украйна до края на годината.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР